ההכרה הראשונה של תושבי אירופה עם הקפה הייתה כאשר סוחר ונציאני הביא עימו פולי קפה מתורכיה לאיטליה בשנת 1615, כוונתו הייתה לפתח ערוץ מסחר סדיר לייבוא פולי הקפה אבל גם במקרה זה הבינו כי גידול הקפה ריווחי הרבה יותר וכך החל מרוץ בין ארצות אירופה שנחשפו לקפה – מי יגדלו ראשון. באי סרי לנקה יש קפה טוב.
איך הקפה הגיע לאירופה?
בכל רוב אתרי קפה ניתן למצוא פרטים על היסטוריה של הקפה. אם מחפשים חנות קפה יש גם באינטרנט כל מה שרוצים כדי להשוות מחירים.
הראשונים היו ההולנדים אשר ב-1616 הקימו את מטע הקפה הראשון בבעלות אירופאית, המטע הוקם באזור אקלימי מושלם לגידול קפה, באזור הנקרא אז ג’וואה הקולוניאלית – מה שהיום הוא חלק מאינדונזיה. אז עדיין לא חשב על מכונות קפה אוטומטיות שפעם ימציאו אותה.
המסחר ההולנדי בקפה פרח גם לאיים סמוכים ושיכורים מהצלחתם החלו ההולנדים לגדל עצי קפה כסמל מעמד העשירים בגנים של בתי אצולה אירופאים אחרים, אחד מאלו היה שליט צרפת לואי ה-14 שבשנת 1714 קיבל במתנה שתיל עץ קפה מההולנדים לנטיעה בגנים המלכותיים של פריז.
מנסים לגדל קפה באירופה
כמה שנים מאוחר יותר ביקר בגנים אלו קצין ימי צעיר בשם גבריאל מתיו דה קליאו אשר היה בחופשה ממולדתו שבאיי מרטיניק, כשהוא הבחין בעץ הקפה עלה במוחו הרעיון להפוך את מרטיניק לתאומה של ג’אווה הקולוניאלית בייצור הקפה ולכן ביקש את הרשות לקחת עימו מעט ייחורים של עץ הקפה המלכותי אולם בקשתו נענתה בשלילה מוחלטת.
הסירוב לבקשתו לא הרתיע את גבריאל ובמבצע חשאי הוא התגנב אל הגנים המלכותיים באישון לילה וגזם מהעץ ייחור אחד שעימו הפליג חזרה אל איי מרטיניק.
אולם המסע חזרה היה רצוף תקלות וקשיים, נוסע חמדן אשר ראה את שתיל הקפה רצה אותו לעצמו ובמהלך המאבק על השתיל נתלשו כמה מענפי השתיל, מאוחר יותר הותקפה הספינה ע”י פיראטים, סערה שכמעט וטיבעה את הספינה ולבסוף, כשהשמש יצאה והשמיים התבהרו, החל מזג אוויר כה שרבי עד שהחלה משמעת מים בספינה וגבריאל נאלץ לתת חצי מכמות המים היומית שלו לשתיל הקפה על מנת שלא יתייבש.
תחת משמר כבד גדל העץ במרטיניק כך שלאחר תקופה של כחמישים שנה של הוצאת ייחורים ושתילת זרעים מאותו עץ הצליחו לגדל בסביבות 18 מיליון עצי קפה במרטיניק ולהתחיל את התפשטות תרבות הקפה לאזור אמריקה הלטינית.
בשנת 1727 הבינה ברזיל את הרווח הטמון בגידול קפה אולם מאחר ולא היו ברשותה עצי קפה היא פנתה אל אדם בשם פרנסיסקו דה מאיו פאלטה אשר נשלח על ידה כביכול לתווך בסכסוך גבולות עם.